Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 15:32 - Кой и защо спъва двойното листване между София и Варшава?
Автор: zadepozitara11 Категория: Бизнес   
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове:
1



Колко струва процедурата и кой иска монополно да печели от нея?

Днес е важен ден за двойното листване на борсите в София и Варшава. Изпълнителният директор на Централен депозитар АД е бил много смел и е казал истината в очите "Дружествата се притесняват от връзката с полския депозитар през Уникредит Булбанк. От Полския депозитар имат готовност да подновят разговорите с нас, но в договора с Уникредит има клаузи, които най-вероятно са наказателни”

Поздравявам го, а сега детайлите.

Връзката през Уникредит е много скъпа. Спрягат се суми до няколкостотин хиляди евро, които са ненужен разход, докато директната връзка би била много по-евтина - до няколко десетки хиляди евро.

Станало е проблем и бил помолен Симеон Дянков лично да се заеме със случая.

"Между двата депозитаря има връзка, разменен е SWIFT, правена е проба, той работи. Новото е, че г-н Дянков се заангажира с развитието на капиталовия пазар, което е оптимистично."

Само че поляците не искат да работят директно с ЦД, защото в Полша съответната банка застанала между ЦД и Полския депозитар е силна. Тя е листвана във Варшава. Тя е основен собственик на борсата и има голяма власт в правителството на Полша. И пиле не може да прехвръкне, без полския човек на тази банка да каже.

В момента тя държи като заложник целия процес на двойното листване между София и Варшава, за да получи едни пари на база връзките си във Варшава, които при условията на свободния пазар няма да получи.

Тази банка предлага и некачествена услуга. "Пращаш акциите си в попечителската й сметка в ЦД и вече не можеш да ги търгуваш на БФБ" освен ако не си платиш трансфер да бъдат прехвърлени отново на твоя лична сметка на БФБ или не си останеш на попечителска сметка в банката, а таксите за тази услуга са солени за малки инвеститори.

Двойното листване е съвсем друго, а именно един депозитар (ЦД), две борси (София и Варшава), а може и 3 борси (София, Варшава и друга) и във всеки момент можеш да решиш къде да сключиш сделката (имайки съответния посредник).

Дали въпросната банка ще спре развитието на пазара, за да извлече монополна печалба? Предстои да видим.


Тагове:   Варшава,   между,


Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zadepozitara11
Категория: Бизнес
Прочетен: 8643
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031